пʼятницю, 31 липня 2015 р.

Гаванський шляхопровід або Метроміст в правобережному києві

Метроміст в правобережному києві.Здавалося б суцільна маячня, адже всі гілки метрополітену на правому березі - підземні. Але судячи по схемі шляхового розвитку метрополітену видно, що перегін між станціями Берестейська та Нивки має надземну ділянку.

Для того, щоб розібратись як же насправді виглядають перегони між двома станціями я зараз знаходжусь на проспекті перемоги. Прямо піді мною станція метро Берестейська. Далі, під проспектом в напрямку станції Нивки прокладені тунелі на глибині приблизно 10-и м. Пройшовши 300 метрів від Берестейської в цьому напрямку, можна дійти до мосту. А точніше гаванського шляхопроводу. Його історія напряму пов'язана з таємничим метромостом. 

Вперше шляхопровід був побудований у другій половині 1910-х років під час побудови північної залізничної гілки від Київ-Волинського до гавані. Шляхопровід був дерев’яним, по ньому здійснювався автомобільний та трамвайний рух по Брест-Литовькому шосе у напрямку Святошина.

Пізніше був зруйнований під час Другої світової війни, у нинішньому вигляді відновлений у 1950-х роках. Південну частину шляхопроводу, по якій наразі здійснюється автомобільний рух в сторону центру, було зведено на Брест-Литовському проспекті в безпосередній близькості від залізничної станції Рубежівський. Там знаходилась і трамвайна лінія. При продовженні у 1971 році Святошинсько-Броварської лінії метро до станції «Святошин», нова ділянка якої має неглибоке залягання та будувалась відкритим методом, була відкрита друга черга шляхопроводу.


На другій черзі шляхопроводу значно відчувається рух потягів під ногами.
Це є тунелі метрополітену, які знаходяться над землею. З автомобільної частини складно розгледіти метроміст.Тому потрібно спуститися до залізничних шляхів поблизу залізничної станції з назвою "Рубежівський".На відстані двухсот метрів від неї знаходиться шляхопровід.
Поглянувши на нього з низу можна зрозуміти, як він влаштований. Під автодорожньою частиною знаходиться критий метроміст, з якого чутно звуки та вібрацію проїзжаючих потягів підземки, нижче знаходиться залізничний тунель кільцевої гілки столичної електрички. Пройшовши другу чергу шляхопроводу, відразу відкривається вид на першу. Вона набагато простіше в конструкції, складається лише з автомобільної частини та трубопроводу.


Також, біля 1-ї черги шляхопроводу, пройшовши трохи в напрямку станції Борщагівка видно кругляк. Це є залишки першого шляхопроводу, який був зруйнований під час 2-ї світової війни. Тоді він знаходився південніше. Вздовж залізничних колій протікає струмок, який під шляхопроводом впадає в колектор, після якого виходить на поверхню та впадає в річку Сирець біля станції "Рубежівський".


Витоки та початок самої річки Сирець знаходяться неподалік від цього місця.

Сподіваюсь, мені вдалося розвіяти завісу таємничого метромосту, який з вікна потягу практично неможливо відрізнити від звичайного тунелю. До зустрічі.

Документальне відео зі шляхопроводу:
https://youtu.be/dCFiDRlITkI

Немає коментарів:

Дописати коментар